SISTEMUL MUSCULAR

No Comments on SISTEMUL MUSCULAR

Tipurile de contracții sunt:

  1. Contracția izometrică– lungimea mușchiului rămâne constantă, dar se modifică tensiunea acestuia. Este caracteristică musculaturii posturale. Nu produce lucru mecanic, ci căldură.
  1. Contracția izotonică-tensiunea mușchiului rămâne constantă, dar se modifică lungimea mușchiului. Produc lucru mecanic (mișcare).
  1. Contracția auxotonică este contracția la care se modifică dimensiunea mușchiului și tonusul muscular.

 

  • Fiziologia fibrei musculare

Celulele musculare striate sunt celule polinucleate, lungimea lor putând varia între 1 mm și 12 cm. Celula musculară prezintă niște organite celulare specifice numite miofibrile. Acestea conferă proprietatea numită contractilitate.

Miofibrilele de actină din structura miofibrilelor sunt de 2 ori mai numeroase decât cele de miozină. În jurul fiecărui filament de miozină se găsesc dispuse în cerc 6 filamente de actină.

În contracția musculară un rol foarte important îl reprezentă și sistemul sarcoplasmatic dar și un sistem de tubuli ce traversează sarcoplasma celulei musculare.

 

  • Proprietățile fibrei musculare:

  • Elasticitatea. Reprezintă proprietatea mușchiului striat de a reveni la forma inițială, după încetarea acțiunii forței care a determinat extensia sa.
  • Plasticitatea. Reprezintă proprietatea mușchilor netezi vișcerali de a-și menține constantă tensiunea la diferite grade de distensie.
  • Elasticitatea. Reprezintă proprietatea de a răspunde la acțiunea unui stimul de natură fizică, chimic, electrică sau în situ.

La o excitație mușchiul răspunde printr-o contracție simplă numită SECUSĂ, aceasta se întâlnește rar în organism.

Stimularea repetată a mușchiului în faza de relaxare determină apariția contracțiilor TETANICE ( mai mulți stimuli cu intensitate mică) incomplete sau complete în funcție de activitatea stimulilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *