RESPIRAȚIA

No Comments on RESPIRAȚIA

Ventilația pulmonară este succesiunea ritmică a două procese: INSPIRAȚIA și EXPIRAȚIA.

 

INSPIRAȚIA

Este procesul activ ce presupune contracția musculaturii respiratorii, mărirea volumului cavității toracice și pătrunderea aerului cu O2 până în alveolele pulmonare.

În inspirație, contracția mușchilor intercostali externi măresc diametrul tranversal și diametrul antero-posterior al cavității toracice (prin ridicarea, orizontalizarea și rotirea coastelor). Contracția mușchiului diafragm produce mărirea diametrului longitudinal al cavității toracice.

 

Factorii care favorizează inspirația sunt:

-contracția musculaturii respiratorie;

-adeziunea pleurelor;

-elasticitatea plămânilor ( plămânii conțin țesut conjunctiv elastic).

 

În inspirația forțată intervin mai mulți mușchi:

-mușchii pectorali;

-mușchiul sternocleidomastoidian;

-mușchii dințați.

 

EXPIRAȚIA

În mod normal expirația este un proces pasiv ce constă în relaxarea mușchilor respiratori, revenirea la starea de repaus a volumului cavității respiratorii și ieșirea aerului cu CO2 din plămâni la exterior.

Expirația forțată este un proces activ care presupune contracția unor mușchi cum ar fi mușchii: intercostali și mușchii drepți abdominali.

 

Frecvența respiratorie reprezintă numărul de respirații pe minut.În medie în repaus la bărbați frecvența respiratorie este de 16 respirații pe minut iar la femei este de 18 respirații pe minut.

Frecvența respiratorie depinde de starea de repaus sau de activitate, starea de sănătate, de cantitatea de O2 necesară organismului cât și de cantitatea de CO2 produsă de organism.

 

Debitul respirator reprezintă cantitatea de aer ventilată de plămâni într-un minut. Debitul respirator este frecvența respiratorie ori  volumul curent.

 

VOLUME ȘI CAVITĂȚI PULMONARE

1.VOLUMUL CURENT= cantitatea de aer care intră sau iese din plămân într-o inspirație respectiv într-o expirație forțată

VOLUMUL CURENT ( V.C.)= 500 ml/aer

2.VOLUMUL INSPIRATOR DE REZERVĂ= cantitatea de aer care poate pătrunde în plămâni peste volumul curent într-o inspira’ie forțată.

VOLUMUL INSPIRATOR DE REZERVĂ (V.I. R)= 1500ml/aer

3.VOLUMUL EXPIRATOR DE REZERVĂ= volumul de aer care poate fi scos din plămâni peste volumul curent într-o expirație forțată.

VOLUMUL EXPIRATOR DE REZERVĂ (V.E.R)= 1500ml/aer

4.VOLUMUL REZIDUAL = volumul de aer care rămâne în plămâni după o expirație forțată

VOLUMUL REZIDUAL (V.R.)= 1500ml/aer.

5. CAPACITATEA VITALĂ (C.V.)= VC + VIR+ VER= 3500 ml/aer

6. CAPACITATEA PULMONARĂ TOTALĂ (CPT)= VC+ VIR+VER+VR= 5000 ml/aer

7. CAPACITATEA RESPIRATORIE ( C.I.)= VC + VIR= 2000 ml/aer

Cu ajutorul  aparatului numit spirometru  se determină volumele și capacitățile pulmonare iar pneumograful reflectă mișcările respiratorii în timpul ventilației pulmonare. Aparatul Donders măsoară variațiile presiunii intrapulmonare în timpul ventilației pulmonare.

 

SCHIMBURILE GAZOASE RESPIRATORII

Respirația se desfășoară în 3 etape:

  1. Etapa pulmonară
  2. Etapa circulatorie (sangvină)
  3. Etapa celulară (tisulară)

 

  1. Etapa pulmonară

Această etapă se desfășoară conform unor legi fizice care fac ca un gaz să treacă dintr-un mediu unde are presiune arterială mare într-un alt mediu unde are presiune arterială mică.

Schimburile gazoase pulmonare se realizează la nivelul membranei capilaro-alveolare. Astfel O2 va trece din aerul alveolar în sânge iar CO2 va trece din sânge în aerul alveolar.

Procesul prin care sângele se împregnează cu O2 la nivel pulmonar se numește hematoză pulmonară.

 

  1. Etapa sangvină

În această etapă gazele respiratorii sunt transportate pe cale sangvină astfel: O2 pleacă din plămâni și ajunge în celule iar CO2 pornește de la celule și ajunge la plămâni.

  • O2 poate fi transportat:

– de către hematii (globule roșii sau eritrocite) prin intermediul unei heteroproteine numită hemoglobină;

-O2 formează cu hemoglobina un compus labil numit oxihemoglobină.Acești compuși labili ai hemoglobinei se pot forma sau din contră pot disocia foarte ușor în funcție de o serie de factori locali cum ar fi: temperatură, pH, prezența sau absența unor ioni.

-dizolvat în plasma sangvină.

 

  1. Etapa celulară/tisulară


Etapa celulară presupune schimburile de gaze respiratorii dintre sangele capilar si celule, prin intermediul lichidului interstitial.
Presiunea oxigenului în sangele capilar este de 97-100 mm Hg, fata de 40 mm Hg in lichidul interstitial, oxigenul trece din sangele capilar în lichidul interstitial si de aici în celule (de la presiune mare la presiune mică).
Presiunea dioxidului de carbon în sangele capilar este de 40 mm Hg iar în lichidul interstitial și celule presiunea este de 45-47 mm Hg, CO2 trece din celule in lichidul interstitial și de aici în sângele capilar.

gazele respiratorii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *