ECOSISTEME TERESTRE ANTROPIZATE

No Comments on ECOSISTEME TERESTRE ANTROPIZATE

Agroecosistemele sau ecosistemele agricole s-au format ca urmare a intervenției umane asupra ecosistemelor naturale. Aceste ecosisteme se clasifică în:

 

  1. Ecosistemul culturilor ierboase anuale și bianuale

 

Acest ecosistem cuprinde culturile de cereal, plante leguminoase, oleaginoase, textile, medicinale, aromatice și de nutreț.

 

  • Particularitățile biotopului:

aceste ecosisteme se caracterizează printr-o uniformizare spațială accentuată;

-diferențele microclimatice între agroecosisteme nu sunt mari, ele se află sub influența climatului local sau regional, care are un pronunțat grad de uniformizare, dar variabil în funcție de anotimpuri;

-la uniformizarea microclimatului participă irigațiile în caz de secetă sau desecările în cazul excesului de umiditate.

 

  • Particularitățile biocenozei:

principalele componente sunt plantele de cultură ( grâul, orezul, orzul, ovăzul, porumbul, cartoful, ceapa, tomatele, floarea soarelui);

-plantele de cultură sunt uniform repartizate;

-acestea constituie stratul dominant protejat de om, care înlătură buruienile.

 

  1. Ecosistemele plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi

Cuprinde plantațiile de pomi fructiferi, arbuști fructiferi și plantațiile de viță de vie.

 

  • Particularitățile biotopului:

-în cadrul acestui ecosistem distingem o multitudine de biotopuri fiecare cu particularitățile lui;

-varietatea este determinată de variațiile de expunere, de tipul de sol dar și de climă.

 

  • Particularitățile biocenozelor:

-în culturile intensive și superintensive, stratul ierbos este înlocuit prin culturo de ovăz sau de alte speci de cereale iar stratul ierbos spontan este înlăturat prin ierbicidare sau prășiri repetate.

-consumatorii sunt reprezentați de insect și larve, acarieni și păsări insectivore.

 

  • Ecosistemul culturilor protejate

Culturile protejate urmăresc prelungirea perioadei de vegetație a unor plante legumicole și floricole și sunt practicate în toate țările. Se realizează în răsadnițe.

 

  • Particularitățile biotopului:

este realizat și controlat de către om și de către cantitatea de energie;

-căldura biologică rezultă din descompunerea gunoiului de grajd ( mai ales în producerea răsădurilor);

-se asigură o anumită intensitate și cantitate de căldură, o anumită umiditate în sol și atmosferă, o fertilizare corespunzătoare și o dozare a CO2.

 

  • Particularitățile biocenozelor:

-cultivarea unei singure specii uneori a unui singur soi;

-înlăturarea buruienilor și asigurarea unui control în ceea ce privesc bolile și dăunători;

-consumatorii sunt puțini sau lipsesc;

-paraziți pot fi: ciuperci, bacterii sau virusuri.

 

  1. Ecosistemul complexelor zootehnice de creștere intensivă a animalelor

Cuprinde crescătoriile de animale create de zootehnia modernă, în scopul de obținere a unor producții mai mari.

 

  • Particularitățile biotopului:

 -ecosistemul agrozootehnic are un anumit microclimate, generat de căldură, umiditate și luminozitate.

 

  • Particularitățile biocenozei:

animale domestic ( păsări, porcine, bovine etc.);

-apariția unei singure specii și de multe ori a unei singure rase cu productivitate ridicată;

-sunt întreținuți în boxe pe categorii de vârstă și sexe;

-populațiile sunt omogene genetic și fenotipic;

-culturile furajere;

-crește agresivitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *