TERAPIA GENICĂ. TERAPIA GENICĂ CU CELULE STEM.

No Comments on TERAPIA GENICĂ. TERAPIA GENICĂ CU CELULE STEM.

Terapia genică este o metodă de tratare a maladiilor ereditare.Aceasta constă în transferul de gene în celulele umane, în scopul înlocuirii genelor mutante “rele” cu genele normale “bune”.

 

Depistarea, înlocuirea sau corectarea genelor disfuncționale se pot realiza prin mai multe metode.De exemplu prin folosirea unor vectori care odată pătrunși în organism, pătrund și în ADN-ul celulelor corectându-le funcția.

 

Exemplu: virusurile, plasmidele și lipozomii ( particule lipidice sintetizate artificial în laborator).

 

Tehnicile de chirurgie genetică presupune folosirea unor unor microseringi,  cu ajutorul cărora se intervine la nivelul ADN-ului din celulă.

 

O serie de boli considerate incurabile au fost deja tratate prin terapie genică.

Exemplu: hemofilia A și B, fibroza pulmonară, hipertensiunea arterială, diferite tipuri de cancer, boala Parkinson și unele boli neurodegenerative.

 

TERAPIA GENICA CU CELULE STEM

Celulele stem sunt celule nediferențiate cu o mare capacitate de diviziune și care prin diferențiere pot forma diferite tipuri de țesuturi și organe.

 

Există următoarele tipuri de celule stem:

 

celule stem totipotente recoltate în fazele incipiente de dezvoltare embrionare și care prin diferențieri pot forma un întreg organism;

celule stem pluripotente recoltate în prima luna de sarcină și care prin diferențiere pot forma orice organ;

celule stem multipotente recoltate la naștere sau cu puțin timp înaintea nașterii și care pot forma doar anumite tipuri de țesuturi sau organe.

 

Avantajele utilizării celulelor stem sunt:

  • este eliminate complet riscu respingeri imunitare de către organism;
  • prin diferențiere pot forma mai multe tipuri de țesuturi sau organe, acestea fiind utilizate ulterior pentru transplanturi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *