FERTILIZAREA IN VITRO ( F. I.V)

No Comments on FERTILIZAREA IN VITRO ( F. I.V)

Fertilizarea in vitro este o metodă prin care cuplurile care suferă de infertilitate pot avea un copil.Prin aces proces are loc crearea omului în afara corpului uman.

 

Fertilizarea in vitro presupune fecundarea ovulului de către spermatozoid în afara corpului uman pe un mediu steril de laborator, embrionul astfel obținut urmând a fi implantat prin embriotransfer în uterul mamei.

 

Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină în condițiile unei vieți sexuale normale, regulate și fără folosirea contraceptivelor.

Infertilitatea poate fi:

  • Infertilitate primară atunci când cuplul nu a avut anterior niciun copil.
  • Infertilitate secundară atunci când cuplul are deja copiii, iar infertilitatea s-a instalat ulterior.

 

Cauzele infertilității:

-vasectomia acidentală sau nu la bărbați;

-legarea trompelor uterine la femei sau blocarea naturală a acestora;

-sperma bărbatului nu conține un număr destul de mare de spermatozoizi sau numărul este suficient dar au o mobilitate redusă;

-ovule insuficiente sau calitatea îndoielnică a acestora.

 

Realizarea fertilizării in vitro:

 

Femeii i se stimulează artificial ovulația pentru a i se recolta mai multe ovule. Pe un mediu steril de laborator se fecundează ovulele respective cu spermatozoizi de la bărbat. Se obțin astfel mai multe celule ou sau zigoți care sunt lăsați să se dividă odată sau de 2 ori până la stadiul de embrion cu 2 sau 4 celule.

 

Prim embriotransfer sunt implantați embrionii. Pentru femeile de până în 35 de ani se implantează 2-3 embrioni iar pentru cele de peste 35 de ani maxim 4.

 

Crește astfel riscul de obținere a sarcinilor multiple. Cel mai adesea apar sarcini gemelare și mai rar sarcini cu tripleți sau cvadrupleți.

 

La 2 săptămâni după embriotransfer, mamei i se fac teste de depistare a sarcinii iar dacă aceasta nu este însărcinată, procedura de reia.

 

Primul copil născut prin fertilizare in vitro, s-a născut in anii 1970 în Marea Britanie și de atunci numărul acestor copiii crește cu fiecare an.

Între copiii obținuți pe cale naturală și cei obținuți prin fertilizare in vitro nu este nicio diferență.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *