ANALIZATORUL KINESTEZIC

No Comments on ANALIZATORUL KINESTEZIC

Analizatorul kinestezic are rol în recepționarea sensibilității proprioceptive oferind informații despre poziția diferitelor segmente ale corpului în spațiu.

 

  1. Segmentul periferic

 

Este reprezentat de proprioreceptori situați în muschi, tentoane, articulații, perios, aponevroze și capsule articulare.

 

Acești receptori sunt:

-terminații nervoase libere;

-fusurile neuromusculare;

-corpusculii Vater-Pacini din periost și articulații;

-corpusculii neurotendinoși Golgi.

 

Corpusculii neurotendinoși Golgi: 

-se situează la joncțiunea mușchi-tendon;
-constă într-o rețea de terminații nervoase butonate;
-în ei se găsesc 1-3 fibre nervoase, fiind stimulate de întinderea puternică a tendonului.

Corpusculii Golgi au rolul de a monitoriza continuu tensiunea produsă în tendoane, ajutând la prevenirea contracției musculare excesive sau a alungirii exagerate a mușchiului.

 

Fusurile neuromusculare:

Fusurile neu­romusculare  sunt constituite din grupe de 5—10 fibre intrafusale, cu rol senzitivo-motor, situate între fibrele musculare obișnuite (extrafusale) si paralel cu acestea. Extremitățile fibrelor intrafusale pot fi prinse pe tendoane si fibre extrafusale sau numai pe fibre extrafusale. O fibră intrafusală are extremități stri­ate contractile și o porțiune centrala necontractila, mai voluminoasă, cu mai mulți nuclei și fară miofibrile.

Inervatia senzitiva a fusului este formată din termi­nații primare spiralate, situate în zona centrală, și ter­minații secundare, fibre „în buchet”, situate la extre­mitățile zonei centrale. Terminațiile primare, cu conducere rapidă, sunt stimulate de gradul de întindere al mușchiului.

Inervația motorie, proprie capetelor contractile ale fibrelor intrafusale, este reprezentată de fibre nervoase cu originea în neuronii motori gama medulari, spre deosebire de fibrele extrafusale care sunt inervate de neuronii motori alfa medulari.

 

fusurile neuromusculare

  1. Segmentul de conducere

 

Este reprezentat de fasciculele spinobulbare Gool și Burdach pentru sensibilitatea proprioceptivă conștientă și de fasciculele spinocerebeloase Flechsig și Gowers pentru sensibilitatea proprioceptivă inconștientă.

 

  1. Segmentul central.

Segmentul central se află în zona senzitivo-motorie parieto-frontală . Aici are loc analiza informațiilor aduse de căile sensibilității proprioceptive conștiente și transformarea lor în senzații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *