CODUL GENETIC

Comments Off on CODUL GENETIC

Codul genetic este de regulă succesiunea tripleților de nucleotide (ARN) alcătuind un codon cu un lanț de aminoacizi, aceste combinații transmitand mai departe informația genetică, activând sinteza proteinelor.

 

Codonul este unitatea structurală și  funcțională a codului genetic. Un codon este reprezentat de o succesiune de 3 nucleotide care determină fie inserția unui aminoacid în molecula proteică fie oprirea sintezei proteice.

 

Există 64 de codoni, dintre care 61 de codoni sunt codoni care determină inserția de aminoacizi iar 3 codoni sunt codoni stop: UAG, UGA, UAA.

 

Codonii ambigui sunt codoni care determină inserția unor aminoacizi diferiți în funcție de poziția pe care o au acești codoni în molecula de ARNm.

 

Caracteristicile codului genetic:

  1. Este nesuprapus – doi codoni succesivi (vecini) nu-și imprumută nucleotide, adică nu au nucleotide comune;
  2. Este fără  virgulă – intre doi codoni succesivi nu există ’’semne de punctuație biochimica“ reprezentate de nucleotide fară sens, citirea informației genetice realizându-se continuu;
  3. Este degenerat (redundant) – fiind mai mulți codoni decat aminoacizi, același aminoacid poate fi codificat de mai multi codoni; exemplu: serina poate fi codificată de 6 codoni (numiti sinonimi);
  4. Este universal – in toata lumea vie aceiași codoni codifică același aminoacid; exemplu: codonul UUU codifică fenilalanina atât la procariote cat si la eucariote;
  5. A evoluat în timp: codonii stop funcționează la cateva specii primitive drept codoni care determină inserția de aminoacizi.Prin urmare acești codoni stop au fost inițial codoni obișnuiți, inserând aminoacizi.Aceasta arată că s-a înregistrat o evoluție în timp a codului genetic.