DENATURAREA- RENATURAREA- HIBRIDIZAREA ADN

No Comments on DENATURAREA- RENATURAREA- HIBRIDIZAREA ADN

Denaturarea ADN-ului este procesul prin care o soluție de ADN este supusă la temperaturi între 85-95 °C sau la acțiunea unor săruri concentrate. ADN-ul își desface punțile de H2 eliberând astfel cele 2 catene care se vor numi ADN denaturat.

 

Pentru fiecare specie există o temperatură specifică numită punct de topire al ADN-ului la care se desfac punțile de H2.Această temperature este cu atât mai mare cu cât numărul de legături triple dintre cele 2 catene este mai mare.

 

Renaturarea ADN-ului are loc atunci când soluția de ADN este lăsată să se răcească treptat, iar punțile de H2 dintre cele 2 catene se refac. Dacă soluția se răcește brusc punțile de H2 nu se refac.

Denaturare-renaturare ADN

Hibridizarea este procesul prin care se realizează un proces de renaturare folosindu-se 2 catene de ADN provenite de la specii diferite, sau o catena de ADN și una de ARN, urmărindu-se procesul în care se refac punțile de H2 dintre acestea două.

 

Cu cât se refac mai multe punți de H2 între catenele de la specii diferite cu atât acestea sunt mai înrudite ( mai apropiate din punct de vedere filogenetic ). Această tehnică se numește tehnica ADN-ului recombinat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *