RESPIRAŢIA LA PLANTE

No Comments on RESPIRAŢIA LA PLANTE

Respirația este procesul prin care organismele mobilizează energia din substanțele organice.

Există doua tipuri de respirații:

I) AEROBĂ

– necesită prezența oxigenului.

II) ANAEROBĂ

– nu necesită prezența oxigenului.

I) RESPIRAȚIA AEROBĂ constă în oxidarea substanțelor organice, cu consum de oxigen, până la compuși anorganici: H2O și CO2.

Ecuația generală a respirației aerobe:

substanțe organice + O2    CO2 + H2O + energie (ATP)

– este caracteristică marii majorități a organismelor;

-respirația aerobă este procesul invers fotosintezei iar substanțele finale nu pot fi folosite ca sursă de energie chimică;

– respirația aerobă se produce la nivelul fiecărei celule dintr-un organism în interiorul mitocondriilor;

-lanțul de reactii denumit este Ciclul Krebs (lanțul respirator).

 

 

II) RESPIRAȚIA ANAEROBĂ constă în oxidarea parțială a unor substanțe organice, rezultând tot compuși organici și CO2 .

Ecuația generală a respirației anaerobe:

substanțe organice A →   substanțe organice B + CO2 + ENERGIE (ATP)

-este un tip de respirație mai rar întâlnită fiind caracteristică bacteriilor, ciupercilor și în cazuri excepționale plantelor superioare;

-plantele superioare respiră anaerob numai în lipsa oxigenului și pentru scurt timp;

-randamentul energetic al respirației aerobe este mult mai mare decât cel al respirației anaerobe; motivul fiind faptul că în respirația anaerobă o parte din ATP rămâne înmagazinată în substanțele organice B, ce se regasesc printre produșii de reacție.

 

III) FERMENTAȚIA

– este  respirația anaerobă a bacteriilor și ciupercilor.

 

1) FERMENTAȚIA  ALCOOLICĂ

– glucoza se transformă în alcool etilic și CO2;

– microorganismele care fac acest tip de fermentație se numesc drojdii;

– fac parte din genul Saccharomyces cerevisiae.

  • Aplicații practice :

Obținerea vinului, a berii și la dospirea pâinii.

 

2) FERMENTAȚIA LACTICĂ

– glucoza este transformată în 2 molecule de acid lactic;

-exemplu de microorganisme: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus lactis;

  • Aplicații practice:

Obținerea laptelui acru, a iaurtului și a murăturilor.

 

3) FERMENTAȚIA ACETICĂ

– alcoolul etilic în prezența O2 se transformă în acid acetic;

-este produsă de niste bacterii (Mycoderma aceti);

– se petrece in prezența oxigenului.

  • Aplicații practice:

Obținerea oțetului și vinului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *