NUTRIȚIA SAPROFITĂ

No Comments on NUTRIȚIA SAPROFITĂ

Organismele saprofite îşi extrag substanţele hrănitoare din organismele decedate;

Intr-un ecosistem organismele saprofite sunt extrem de importante ele fiind descompunători şi sunt astfel extrem de importante pentru circuitul materiei în natură;

Organismele saprofite sunt bacteriile şi ciupercile.

  • Bacterii saprofite:
    • cele din lapte, prin fermentaţie, il transformă în iaurt;
    • acresc murăturile;
    • transformă vinul in oţet prin fermentaţie;
    • alterează alimentele.
  • Ciuperci saprofite:
    • drojdia de bere, prin fermentaţie alcoolică transforma apa si zahărul în alcool si CO2;
    • mucegaiurile se formează pe alimente în condiţii de umiditate, lipsa aerului si a luminii, alterează alimente si secretă toxine care afectează sistemul  respirator;
    • din mucegaiul verde-albastrui se extrage penicilina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *