NERVUL SPINAL

No Comments on NERVUL SPINAL

Nervii spinali (MIXT) sunt în număr de ă 31 de perechi , aceștia au rolul de a conecta măduva spinării cu receptorii și efectorii, somatici și vegetativi.

Aceștia sunt grupați astfel:

-8 perechi cervicali;

-12 perechi toracali (dorsali);

-5 perechi lombari;

-5 perechi sacrali;

-1 pereche coccigieni.

 

Nervii spinali se desprind din măduva spinării, sunt constituiți din fibre nervoase, vase de sangvine și țesut conjunctiv.

 

Nervii spinali prezintă rădăcini, trunchi și ramuri.

 

  • Rădăcina posterioară este senzitivă. Este formată din dendritele și axonii neuronilor pseudounipolari din ganglionul spinal aflat pe traiectul ei. Dendritele sunt conectate cu receptorii tegumentari din mușchi, tendoane, articulații și cu vișceroreceptorii. Axonii fac sinapsă cu neuronii senzitivi din substanța cenușie medulară.

 

  • Rădăcina anterioară este motorie. Este formată din axonii neuronilor somato-motori alfa și gamma din coarnele anterioare  și din axonii neuronilor visceromotori din coarnele laterale. Fibrele somato-motorii transmit impulsuri musculaturii scheletice iar cele vișceromotorii, musculaturii vișcerale.

 

Prin unirea celor 2 rădăcini ia naștere trunchiul nervului spinal este mixt, de 1-2 cm, care părăsește canalul vertebral prin orificiul intervertebral format prin suprapunerea orificiilor verterelor.

După  iesirea din canalul vertebral acesta se împarte în 5 ramuri:

  • Ramurile dorsale sunt scurte, subțiri și păstrează dispoziția metamerică din regiunea cervicală până în cea sacrală. Ramurile dorsale inervează senzitiv tegumentul feței dorsale a trunchiului și motor  mușchii spatelui și cefei.

 

  • Ramurile ventrale mai voluminoase, inerveaza senzitiv și motor părțile anterolaterale ale trunchiului, membrele superioare și membrele inferioare.

 

  • Ramura comunicantă albă conține fibre  viscerosenzitive (dendritele neuronilor pseudounipolari din ganglionul spinal) care culeg informații de la organele interne și fibre visceromotorii ale axonilor mielinizați ai neuronilor visceromotori din coarnele laterale .  Aceștia formează fibrele vegetative simpatice care fac sinapsă cu neuronii postganglionari din ganglionii vegetativi (laterovertebrali sau prevertebrali).

 

  • Ramura comunicantă cenușie este formată din axonii amielinici ai neuronilor postganglionari din ganglionii laterovertebrali . Inerveaza musculatura netedă a vaselor de sânge din tegumen și muschii scletici, glandele sudoripare și mușchiul eretori  ai firelor de păr.

 

  • Ramura meningeală inervează meningele spinale și vasele sale de sânge prin fibrele senzitive și vasomotorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *