NASUL

No Comments on NASUL

Nasul este organul de simț pentru olfacție.

 

Simțul olfactiv permite aprecierea calității alimentelor depistând alimentele alterate precum și o serie de alte substanțe nocive pentru organism.

 

Mucoasa nazală prezintă 2 zone:

 

  1. Mucoasa respiratorie. Aceasta este implicate în condiționarea aerului respirat ( purificare și încălzire) prin  numeroasele firișoare de păr, numite și vibrize, prin stratul de mucus dar și prin plexurile de vase de sânge pe care le conține.

 

  1. Mucoasa olfactivă se găsește în partea superioară a cornetelor nazale și are o suprafață de 2-3 cm2 , aceasta fiind  implicată în recepționarea mirosului.

 

Mucoasa olfactivă conține neuroni bipolari care sunt receptori pentru miros și printre ei se găsesc celule de susținere. Mucoasa olfactivă este acoperită de un strat de mucus.

Dendritele neuronilor bipolari proemină în mucusul care acoperă mucoasa olfactivă iar acești neuroni funcționează ca și chemoreceptori.

 

Axonii neuronilor bipolari tranversează lama ciuruită a osului etmoid și ajung în bulbul olfactiv unde fac sinapsă cu celulele mitrale, ale căror oxoni vor conduce informațiile recepționate la creier.

 

Simțul olfactiv este un simț care se adaptează rapid.

Pentru ca o substanță să aibă miros ea trebuie sa fie volatile și să fie solubilă în mucusul care învelește mucoasa olfactivă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *