LIMBA

No Comments on LIMBA

Principalul simț recepționat de limbă este cel gustativ; la nivelul limbii se găsesc și receptorii termici, tactili și dureroși.

 

Simțul gustative permite aprecierea calității alimentelor, depistarea și evitarea alimentelor alterate și declanșarea secrețiilor digestive, pregătind astfel digestia.

 

Receptorii gustative se numesc muguri gustative și se găsesc în peretele papilelor gustative.

 

  • Papilele gustative pot fi:

-circumvalate (calciforme) -dispuse în “V” la baza limbii;

-fungiforme- dispuse pe jumătatea anterioară a limbii;

-foliate – se găsesc pe toată fața superioară a limbii;

-filiforme-sunt lipsite de receptori gustative.

 

Muguri gustative nu se găsesc doar pe limbă ci și pe mucoasa bucală și faringiană, însă în număr mult mai mic decât pe limbă.

 

Un mugure gustative este alcătuit din celule receptoare cu cili care ies la suprafața limbii prin porul gustativ și celule de susținere.

 

  • Limba recepționează 4 gusturi fundamentale:

amar– la baza limbii;

dulce-la vârful limbii;

acru-marginile limbii;

sărat-jumătatea anterioară a limbii;

 

Gustul complex al alimentelor se obține prin combinarea gusturilor fundamentale.

Pentru ca o substanță sa fie sapidă ( să aibă gust) ea trebuie să se dizolve în salivă.

 

Receptorii gustativi la fel ca și receptorii olfactivi sunt niște chemoreceptori ( recepționează modificările de concentrație ale unor substanțe).

 

Simțul gustative se adaptează foarte repede.

Limba, este un organ musculos, fiind cel mai puternic mușchi din corpul uman !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *