DIENCEFALUL ȘI FUNCȚIA SA DE CONDUCERE.

No Comments on DIENCEFALUL ȘI FUNCȚIA SA DE CONDUCERE.

Diencefalul este situat între mezencefal și emisferele cerebrale. Acesta este ocoperit aproape în întregime de emisferele cerebrale.

Diencefalul este alcătuit din:

 

  1. TALAMUS
  2. METATALAMUS
  3. EPITALAMUS
  4. HIPOTALAMUS

 

  • TALAMUSUL este format din două mase se substanță cenușie de formă ovoidă care formează pereții laterali ai ventriculului III. Talamusul constituie o stație de releu prin nucleii care intră în structura sa, pentru fibrele ascendente provenite de la măduvă, bulb și cerebel în drumul lor spre cortex. Excepție fac fibrele vizuale, olfactive și auditive care nu au releu talamic.

Nucleii talamici prezintă conexiuni talamo-corticale, talamo-striate (cu corpii striați), talamo-cerebeloase, talamo-bulbare și talamo-hipotalamice.

 

Talamusul reprezintă un centru de integrare al impulsurilor nervoase ascendete datorită multiplelor conexiuni.

 

  • METATALAMUSUL este situat posterior și inferior de talamus. Este format din corpii geniculați laterali și mediali. Prezintă o stație de releu pe calea fibrelor optice care fac stație în corpii geniculați laterali. Calea fibrelor auditive fac stație în corpii geniculați mediali.

 

  • EPITALAMUS formează plafonul ventricului al III-lea. Este format din nucleii habenulari ( întoarcerea capului după sursa unui miros) și epifiză ( glanda pineală), glandă endocrină secretoare de melatonină și serotonină.

 

  • 4.HIPOTALAMUS formează planșeul ventriculului al III-lea. La nivelul hipotalamusului se găsesc nucleii  secretori de neurosecreții: nucleii supraoptici și paraventriculari (secretă ocitocină și hormonul antidiuretic) și nucleii tuberali secretă hormonii adenohipofizei.

Hipotalamusul are conexiuni cu retina, talamus, cerebel, cortexul cerebral și cu hipofiza prin tractul hipotalamo hipofizar (legătură nervoasă) și  prin  sistemul port hipotalamo-hipofizar (legătura vasculară).

La nivelul hipotalamusului se află și centrul superior de integrare al sistemului nervos vegetativ, centrii foamei, ai setei și satietății, termoreglare, somn-veghe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *