ANALIZATORUL GUSTATIV

No Comments on ANALIZATORUL GUSTATIV

Este responsabil pentru formarea senzațiilor gustative.

 

Segmentul receptor:

 

Receptorii sunt muguri gustativi care se găsesc în pereții papilelor gustative de pe suprafața limbii dar și în mucoasa bucală, faringiană ( în număr mai redus).

 

Un mugure gustativ este o structură ovoidă și este alcătuit din celule senzoriale (receptorii gustativi) cu cili la polul apical, cilii predominând la exterior prin porul gustativ. Printre celulele senzoriale se găsesc și  celule de susținere.

Celulele senzoriale au o formă alungită iar la polul apical prezintă o prelungire lungă numită microvil care predomină la suprafața mugurelui și vine în contact cu saliva.

Polul bazal al celulelor receptoare este înconjurat de fibrele senzitivi ale nervilor VII, IX și X.

 

Papilele gustative sunt de 4 tipuri:

 

  1. Circumvalate (calciforme) formează un “V” la baza limbii.
  2. Fungiforme.
  3. Foliate.
  4. Filiforme nu prezintă muguri gustativi.

 

Segmentul de conducere:

 

Sensibilitatea gustativă 2/3 anterioare ale limbii este condusă de nervii cranieni de perechea a VII-a (faciali) iar sensibilitatea gustativă din treimea posterioară a limbii de perechea a IX-a (glosofaringieni).

 

Mugurii gustativi din mucoasa bucală și cea faringiană sunt inervați senzitiv de nervii cranieni de perechea a X-a (Vagi).

 

Pentru sensibilitatea gustativă primul neuron al căi se găsește în nucleii de pe traseul nervilor cranieni din perechile V, VII, IX, X.

Primul neuronul se află la nivelul ganglionilor senzitivi de pe traiectul nervilor senzitivi;

Cel de-al II-lea neuron se află  în nucleul solitar din bulb;

Cel de-al III-lea neuron se află în talamus.

 

Segmentul central este situat în lobul parietal al scoarței cerebrale.

 

FIZIOLOGIA ANALIZATORULUI GUSTATIV

 

Pentru fiecare dintre cele 4 gusturi fundamentale există o zonă a limbii specializată în recepționare:

 

  • amar-baza limbii
  • acru-pe marginile limbii
  • sărat-jumătatea anterioară a limbii
  • dulce- vârful limbii

 

Prin combinarea informațiilor de la acești receptori se obține gustul complex al alimentelor.

Analizatorul gustativ se adapteaza la stimul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *